Aguirre, der Zorn Gottes (2023)

12 Geweld
De film is legendarisch, de regisseur is legendarisch en, vooral, de hoofdrolspeler, Klaus Kinski, is legendarisch.
Bekijk filmtijden
Bekijk trailer

Aguirre, der Zorn Gottes

12 Geweld
95 minuten Avontuur, Drama, Biografisch, Historisch 15-06-2023

Recensies Aguirre, der Zorn Gottes

MovieMeter: 3,68
Rotten Tomatoes 98

Filmposter Aguirre, der Zorn Gottes

De film is legendarisch, de regisseur is legendarisch en, vooral, de hoofdrolspeler, Klaus Kinski, is legendarisch.

De film waarmee regisseur Werner Herzog faam verwierf: een groep Spaanse veroveraars op zoek naar El Dorado, onder leiding van de waanzinnige kapitein Aguirre. Met Fitzcarraldo is Aguirre, der Zorn Gottes de archetypische Herzog-film over mannen die hun grenzen verleggen en anderen meeslepen in hun poging tot succes. Klaus Kinski is de onvergetelijke Aguirre, de conquistador die El Dorado wil vinden in het Zuid-Amerikaanse regenwoud. De film is legendarisch, de regisseur is legendarisch en, vooral, de hoofdrolspeler is legendarisch. Geen filmnaslagwerk laat het onvermeld: Herzogs Aguirre, der Zorn Gottes staat in dezelfde lijn als Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey en Francis Ford Coppola's Apocalypse Now: grote films, waarvoor de regisseurs tot het uiterste gingen om ze te realiseren. Waar precies de metaforische grens van het megalomane uiterste ligt onderzochten regisseur Werner Herzog en zijn ‘liebster Feind’, acteur Klaus Kinski. De laatste speelt Don Lope de Aguirre, de conquistador die, na de ineenstorting van het Incarijk, op last van zijn bevelhebber met een troep soldaten, inheemse slaafgemaakten en wat paarden het regenwoud van Peru intrekt. Doel van de onderneming: de ontdekking van El Dorado, de mythische stad van goud. De reis verloopt rampzalig, de manschappen sterven aan ziektes en uitputting – de natuur is oppermachtig, het vlot van de expeditie raakt op drift in een wilde rivier –, Aguirre blijft alleen achter, in de greep van de waanzin, omringd door een troep aapjes. Was zijn El Dorado hersenschim, gemiste kans of beproeving in dienst van een transcendent mystiek doel? Regisseur Werner Herzog laat de antwoorden in het midden; zijn film – waarvoor cast en crew evenveel ontberingen leden als de fictieve personages – laat je de woestheid en de kracht van het tropisch woud ervaren. Woest is ook Aguirre, huiveringwekkend overtuigend gespeeld door Kinski met zijn wijd opengesperde blauwe ogen, en onderhuids dreigend de soundtrack met natuurgeluiden en composities van de Duitse krautrockband Popol Vuh. Deze digitaal gerestaureerde film is beschikbaar met Nederlandse of Engelse ondertitels. Deze film is onderdeel van het filmprogramma bij de tentoonstelling ‘Werner Herzog – The Ecstatic Truth’, van 18 juni t/m 1 oktober 2023 in Eye Filmmuseum.
Filmposter Filmposter Aguirre, der Zorn Gottes

Regisseur Aguirre, der Zorn Gottes

Werner Herzog

Schrijvers Aguirre, der Zorn Gottes

Werner Herzog

Cast Aguirre, der Zorn Gottes

Alejandro Repulles
Klaus Kinski
Peter Berling
Helena Rojo
Del Negro
Ruy Guerra

Alternatieve titels

Aguirre, der Zorn Gottes

Aguirre, the Wrath of God

Filmagenda van Aguirre, der Zorn Gottes

Aguirre, der Zorn Gottes

Wil jij weten waar Aguirre, der Zorn Gottes op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Aguirre, der Zorn Gottes draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Aguirre, der Zorn Gottes informatie

Benieuwd waar Aguirre, der Zorn Gottes over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Aguirre, der Zorn Gottes. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Aguirre, der Zorn Gottes al heeft ontvangen.

Aguirre, der Zorn Gottes trailer

Benieuwd of Aguirre, der Zorn Gottes iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Aguirre, der Zorn Gottes jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Aguirre, der Zorn Gottes kunt kijken!