https://filmfeed.tera.nl/api/images/download/211959-de04b5ca72ad4537b8b921772fc7f856b5bc9f2b/{maxWidth}x{maxHeight}.(jpg|png)

Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle (2023)

Angst
Maar liefst drie prijzen in Cannes ontving Werner Herzogs interpretatie van het Kaspar Hauer-verhaal, over een jongeman die niet kan spreken of lezen - wie is dit ‘natuurkind’?

Bekijk trailer

Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle

Angst
110 minuten 15-06-2023

Filmposter Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle

Maar liefst drie prijzen in Cannes ontving Werner Herzogs interpretatie van het Kaspar Hauer-verhaal, over een jongeman die niet kan spreken of lezen - wie is dit ‘natuurkind’?

Maar liefst drie prijzen in Cannes ontving Werner Herzogs interpretatie van het Kaspar Hauer-verhaal, over een jongeman die niet kan spreken of lezen - wie is dit ‘natuurkind’? Eigenzinnig is Werner Herzog altijd geweest. Voor de rol van de 17-jarige Kaspar Hauser – het ‘enfant sauvage’ dat niet kan spreken – koos hij de 41-jarige Berlijnse straatzanger Bruno S. Kaspar wordt cultuur bijgebracht, maar beviel zijn oorspronkelijke staat niet beter? Het is een raadselachtig verhaal: op een dag wordt in een van de straten van Nürnberg een jongeman gevonden, gestoken in lompen, die niet kan spreken of lezen. In zijn hand een brief met zijn naam, Kaspar Hauser. Kaspar wordt als freak tentoongesteld in het circus – in 1828 gaat men niet zachtzinnig om met mensen die afwijken van de norm -, totdat de geleerden zich over de jongen buigen. Ze willen de mens in de natuurstaat bestuderen: heeft hij een godsbegrip? Moreel besef? En hoe snel kun je iemand die in een kelder is gehouden, gevoed door een man met een masker voor, socialiseren? Herzog focust op de manier waarop de vertegenwoordigers van de Biedermeierburgerij met Kaspar omgaan. Normalisering is het doel van de theologen en medici die zich over de jongen buigen. Dat Kaspar zo z’n eigen logica – de regisseur maakte dankbaar gebruik van Bruno S.’ onnavolgbare levenswijsheden – erop nahoudt, ontgaat hen. In de opvatting van de regisseur is Kaspar de eenzame ‘wilde’ die door de beschaafde wereld wordt gebruikt om haar superioriteit te demonstreren. Diezelfde beschaafde burgers halen de schouders op wanneer Kaspar op een dag wordt vermoord – zijn hersens worden op sterk water gezet en ontleed. Jeder für sich und Gott gegen alle verscheen twee jaar na Herzogs magnum opus Aguirre, der Zon Gottes. In Cannes werd Herzogs Kaspar Hauser-interpretatie onder meer onderscheiden met de Grote Juryprijs en de prijs van de Internationale Filmkritiek. Deze digitaal gerestaureerde film is beschikbaar met Nederlandse of Engelse ondertitels. Deze film is onderdeel van het filmprogramma bij de tentoonstelling ‘Werner Herzog – The Ecstatic Truth’, van 18 juni t/m 1 oktober 2023 in Eye Filmmuseum.
Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle
Filmposter Filmposter Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle

Regisseur Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle

Werner Herzog

Schrijvers Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle

Onbekend

Cast Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle

Brigitte Mira
Bruno S.
Walter Ladengast

Alternatieve titels

The Enigma of Kaspar Hauser

Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle

Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle

Wil jij weten waar Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle informatie

Benieuwd waar Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle al heeft ontvangen.

Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle trailer

Benieuwd of Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle kunt kijken!